torsdag 14 februari 2008

Middag till min Valentin



Ett av mina nyårslöften borde förmodligen ha varit att försöka bli snällare i köket. Jag tycker att matlagning ska vara en social aktivitet där maten i lugn och ro förbereds medan man på Bullerbyvis umgås och skrattar i köket. Tyvärr motverkas denna idealbild av att jag kan uppvisa vissa köksfascistoida tendenser. Motvilligt kan jag erkänna att det har hänt att jag rutit order som om en recensent från Guide Rouge väntade på maten: "Ja, nej, fel, inte så!" medan såsen frenetiskt vispas för att inte skära sig. Hur trevlig eller romantisk blir stämningen då?

Jag är vanligtvis inte bra på romantiska middagar, men det här året ska det bli ändring. Den här middagen är totalt stressfri och ingen kommer slockna på soffan efter maten med uppknäppt byxlinning för att det blivit för mycket av det goda. Med den här middagen finns tid för att komma i romantisk stämning och gott om ork kvar till alla-hjärtans-dag-mys efteråt. Häll upp ett glas bubbligt i väntan på maten, servera en fräsch men matig sallad som huvudrätt och avsluta med färska fikon med ricotta och honung.

Ljummen lammsallad med granatäpple och fetaost

Det som gör den här salladen intressant är kombinationen av smaker, temperaturer och texturer. Mjukt saftigt lamm och smörig avokado tillsammans med sött krispigt granatäpple och syrlig salt fetaost. Varmt lamm tillsammans med den svala salladen, läckert.

2 portioner

300 g lammkött*
100 g ruccolasallad
1 (litet) granatäpple
2 avokado
100 g fetaost
2 msk hackade cashewnötter
färsk mynta

olivolja, citron, salt

*Bäst blir det om du gör en långsamt rostad lammstek eller lammbog, tex såhär (det räcker till flera middagar). Har du tid kan lammet gärna tillagas i 140 grader ca 7 timmar istället, allt efter vad som passar bäst för planeringen. Det går bra att göra dagen innan och sedan bara värma lammet innan middagen. Har du ont om tid kan jag verkligen rekommendera att bara rosasteka lammytterfilé i smör i stekpannan. Skiva upp och lägg ovanpå salladen.

Skölj salladen och låt rinna av väl. Pilla ut granatäpplekärnorna, gärna över en djup skål, så hamnar inte granatäpplestänk i hela köket (förkläde är också en bra idé). Skiva avokadon och hacka nötterna.

Lägg upp salladen på två tallrikar. Toppa med avokado, varmt lammkött, granatäpplekärnor, smulad fetaost, nötter och mynta. Ringla olivolja över salladen och pressa på lite citron. Strö några saltflagor på toppen och servera genast tillsammans med gott bröd.


Färska fikon med ricotta och honung

Enklare kan det knappast bli, men smakerna fungerar väldigt bra tillsammans.

2 mogna färska fikon
4 msk ricotta
2 msk hackade osaltade pistagenötter
honung

Skölj och torka av fikonen och skär varje fikon i fyra klyftor. Lägg upp på två assietter. Lägg en rejäl klick ricotta på varje tallrik och ringla rikligt med blommig smakrik honung över. Strössla sist över hackade pistagenötter.


Titta in hos tjejerna på Ragazze för fler all-hjärtans-dag-tips!

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis till vinsten i vår tävling! :-)